Greckie miody
Wyświetlanie wszystkich wyników: 2Posortowane według popularności
Miody greckie – nektar bogów
Grecy znali i kochali miód znacznie wcześniej niż oliwę z oliwek i na długo przed winem.
W starożytnej Grecji pszczoła i wszystkie jej produkty były wysoko cenione zarówno przez lud, jak i władców. Historia greckiego miodu zaczyna się w czasach starożytnych, gdzie zajmował szczególne miejsce w codziennej diecie.
Starożytni Grecy wierzyli, że bogowie Olimpu żywią się miodem (Nektarem Bogów). Nie bez znaczenia jest również symboliczne znaczenie miodu, który od starożytności do dziś uważany jest za symbol płodności i dobrego samopoczucia.
Małżonkowie przez pierwszy miesiąc po ślubie sięgali po „mead” (napój alkoholowy na bazie miodu). Trunek miał rzekomo właściwości afrodyzjakalne i mógł pomóc w poczęciu dziecka. Stąd też pochodzi nazwa – „miesiąc miodowy”.
Jakość dzięki naturze i tradycji pszczelarstwa
Dziś grecki miód słynie na całym świecie z doskonałej jakości, niepowtarzalnego aromatu i bogatego smaku. Nasi greccy znajomi pszczelarze hołdują swojej wielowiekowej tradycji twierdząc, że
“Chociaż sprzęt do produkcji miodu jest nowoczesny, obsługa pszczół pozostaje taka sama, jak robili to nasi dziadkowie.”
Miody greckie – rodzaje
Dzięki unikalnym, naturalnym warunkom hodowli pszczół, czystemu środowisku, a także, pasji i przywiązaniu do tradycji, moi znajomi pszczelarze produkują słynne greckie miody takie jak:
A także wyjątkowe i mało spotykane, jak np:
- miód z drzewa truskawkowego
- miód z dębu
- miód kasztanowy
- miód jodłowy
- miód sosnowy